Cuti hujung minggu baru ni, ibu dah nekad nak buat laksam. Laksam Kedahlah laksam apa lagi, ibu kan orang Kedah. Sebenarnya masa ibu sekolah menengah dulu ibu pernah buat, siap buat untuk jamuan hari raya lagi. Ibu belajar buat laksam ni dengan mak saudara ibu. Dia pun dah lama dah tak ada. Masa baru-baru kahwin dulu, ibu ada buat juga tapi tak menjadi, maklumlah dah lama tinggal. Sejak tu jadi fobia pulak nak buat laksam takut tak menjadi lagi. Minggu lepas ibu search google cari resepi laksam Kedah. Dah dapat ibu apa lagi carilah bahan-bahan nak buat. Mula-mula buat jadi keras sebab ibu letak tepung tebal sangat. Dua, tiga kali cuba Alhamdulillah menjadi, cuma kuah ja kurang santan sikit. Abah kata jadi cam kuah laksa biasa, cuma rasa lemak sikit ja. Tak pa lepas ni kalau ibu buat laksam lagi, ibu dah tau dah cara dia. Nak buat laksam bukan main lama, nak makan sat ja. Satu adunan dapat sikit ja. Abang long dengan abang ngah tak makan pun. Ibu ja yang makan banyak.
Tepung untuk buat laksam
Nilah rupa laksam yang belum dipotong. Oklah first time cuba.
Kuah laksam
Akhirnya
mahani, nanti jgn lupa bg resepi. teliuq ni
ReplyDelete