Wednesday, 16 December 2015

Selamat tinggal

Sedih, sebak macam-macam ada dalam hati ibu masa tu. 16.10.2015 merupakan hari terakhir ibu berkhidmat di tempat kerja lama. Bukan bertukar tapi ditukarkan. Bos tempat kerja ibu buat pertukaran untuk semua kakitangan yang telah berkhidmat selama 10 tahun ke atas. Mula-mula dapat berita tu memang ibu rasa sedih sangat. Bukan ibu tak biasa tukar tempat kerja, tapi bila ibu ditukarkan rasa sedih sangat. Beza kalau ibu minta tukar rasa seronok sebab tak sabar nak balik tempat yang kita minta tu. Hari terakhir memang kalau boleh ibu tak nak hadapi hari tu, tapi nak buat macam mana kan, tu semua lumrah alam pekerjaan. Tapi ibu pujuk juga hati. Moga ada hikmah disebalik semua ni. Ibu bersyukur juga sebab hanya ditukarkan dalam pulau pinang saja cuma langkah daerah ja. Kalau luar pada pulau pinang lagi serabut kepala.

Hari ni dah masuk 2 bulan ibu kat tempat baru. Alhamdulillah ibu dapat sesuaikan dengan tempat kerja baru. Ibu dah makin cekap dengan jalan-jalan belah sini. Cuma sekarang ni yang jadi masalah utama dari segi budget ibu. Ibu kena berjimat. maklumlah la ni harga minyak dengan tol makin meningkat. Dulu kerja tempat lama taklah letih sangat sebab dekat, la ni jauh sikit, ibu memang cepat letih. Tapi tak pa tu semua mengajar ibu supaya jadi lebih kuat dan lebih berdikari.

Bergambar dulu sebelum pi makan ramai-ramai. 

Kedai Nasi Kandar. Ntah bila pulak nak pi makan kat situ. Teringat bawal goreng yang sedap tu.

Cik ida yang selalu mendengar keluh-kesah dari ibu. Masa ni baru lepas minta maaf dengan kawan-kawan office. Baru lepas nangis. Lepas ni jaranglah nak jumpa, hanya boleh sembang dalam alam maya jalah.

Ni pulak cik rokhiyah yang sporting gitu dan cik era yang banyak mengajar ibu tentang alam pekerjaan.

Tumb print hari terakhir di tempat kerja lama. Senyum dalam sedih. 

No comments:

Post a Comment